Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders (vaders, opa’s, broers, ooms of zelfs vrouwen binnen een familie). Vaak zie ik op het forum slachtoffers van incest voorbij komen die zo stuk lopen door zoveel verschillende problemen en ook regelmatig dat er geen basis meer is binnen hun systeem. Want wat geeft het qua gevoel dat je iets moet ondernemen waarbij je de ID-kaart nodig hebt, maar ook eenvoudiger wanneer je nog op school zit of een baan hebt en men jou benaderd door je naam benoemen.

Dit onderwerp houd me al een tijd bezig, want juist wanneer je dus een slachtoffer bent van incest komt er dus veel naar boven. Natuurlijk ook bij slachtoffers die alleen op het forum lezen omdat de angst zo enorm kan zijn omdat het misbruik nog steeds gaande is. Overigens willen wij jullie ook bijstaan wanneer er geen registratie mogelijk is, mailen naar info@seksueelgeweld.nl kan dus een eerste moeilijke stap zijn en altijd welkom!

Vrouwen die incest hebben meegemaakt kiezen voor de naam van hun partner binnen een huwelijk, maar velen gaan niet eens een relatie aan en dus de achternaam kan soms een blijvende trigger geven. Waar men waarschijnlijk niet bij stil staat is dat ook jongens/mannen met hetzelfde problemen worstelen en hun hebben geen mogelijkheid om überhaupt van naam te veranderen.

Ik kan me voor stellen dat dit vragen oproept bij lotgenoten en bezoekers op het forum.

Voor een aantal jaren terug was er een programma op SBS6 en elke dag kwamen drie mensen met extreme problemen en de oplossing lag deels bij het publiek. Hier waren honderd mensen aanwezig die per persoon honderd euro mochten inzetten op degene wiens verhaal hun het meeste raakte Dus drie mensen kregen de tijd om uitleg te geven binnen de uitzending en na een aantal minuten mocht het publiek 100 euro inzetten op het meest voor hun aangesproken verhaal.

Ik zat gewoon tv te kijken, ook vanuit nieuwsgierigheid, want welke verhalen sprak het publiek aan? Op zekere dag zat een meisje op één van de drie stoelen en toen mocht zij haar verhaal vertellen, een mokerslag! Zij werd vanaf jongs af aan verkracht door haar vader, maar naarmate het verhaal verder ging werd het duidelijk dat deze man nog zo veel meer kinderen had misbruikt. Wat mij is bij gebleven is dat hij binnen een tbs-kliniek werd opgesloten, bekend bij de media. De vraag van dit jonge meisje was dat zij niet verder leven met de achternaam van haar vader en voor een andere achternaam wilde kiezen. Alle mogelijkheden waren benut, maar laatste optie was afhankelijke van de financiële situatie om voor een andere naam te kiezen samen met haar broer.

Het was zeer bijzonder en ook emotioneel binnen het publiek, want bijna 80 mensen hebben unaniem besloten dat zij die mogelijkheid moest krijgen. Vaag herinner ik me nog dat de presentatrice hierna haar een vraag stelde waarbij ik dacht…..meen je dat nu echt! Want de vraag was voor welke naam zij zou kiezen en haar antwoord was duidelijk…geen antwoord!

Natuurlijk ken ik dat meisje niet, maar mocht je dit ooit lezen “wat ben je enorm dapper”!

Door datgene wat ik heb gezien qua incest en achternaam, vraag ik me af hoe jullie mening is en dit ook een enorme rol speelt.

Achternaam wijzigen

Een achternaam wijzigen kan alleen onder strenge voorwaarden. Een verzoek tot het wijzigen van uw achternaam kunt u indienen bij Justis,

(oorsprong : forum Seksueelgeweld.nl)