Waarom meewerken

Waarom meewerken aan dit boek?
Dat is een vraag die me gedurende de tijd dat het boek door ons allen werd geschreven intens heeft beziggehouden. Waarom mijn geschiedenis opnieuw vertellen? Waarom daar opnieuw mee bezig zijn?
Waarom …?

Om een levende getuigenis te zijn. Omdat getuigenissen belangrijk zijn en ze verteld mogen worden. Omdat het ogen en harten kan openen. Omdat er geleerd kan worden. Geleefd kan worden. Veranderd kan worden. Omdat mijn getuigenis, en de getuigenissen van velen, al zo lang zijn ver- zwegen en we op die manier vervaagden. Omdat we maar half, of nog minder leefden. Omdat ik maar half, of nog minder leefden. Daarom.

Omdat er moeders zijn zonder stem, moeders zonder kind, moeder zonder rechten, moeders door misbruik. Omdat ik moeder ben, volwassen nu, met een stem nu, met rechten, maar zonder mijn kinderen. Omdat dat de pijn is van vele moeders die moeder werden na te zijn misbruikt. Omdat het mijn pijn is. Daarom.

Omdat de wereld er geen raad mee weet. Het stil valt om je heen als je erover praat. Omdat men niet wil dat het waar is.
Omdat men zich onveilig gaat voelen. Bedreigd. Omdat het zo dichtbij komt. Bij jou en bij mij. Omdat het echt gebeurt in onze wereld. Nu en altijd al. Omdat het met mij gebeurde. Daarom.

Omdat er dan geluisterd kan worden. Begrepen kan worden. Bewust kan worden. Geheeld kan worden. Omdat misbruik je zo diep raakt. En zwanger worden en kinderen krijgen door misbruik nog veel dieper gaat. Omdat je kind bent en vrouw en moeder tegelijk. Ongewild. Ver voor je tijd en met geweld. Omdat ik kind was en vrouw en moeder tegelijk. Daarom.

Omdat zwanger worden en kinderen krijgen raakt aan de essentie van het leven. Omdat de essentie van zwanger worden door misbruik voor mij betekende dat wat in mij groeide en en door mij geboren werd, dood werd gemaakt of van me werd weggenomen zodat ik dacht dat ik mijn essentie kwijt was. Omdat ik dacht dat ik niemand was, nooit iemand was. Daarom.

Omdat ik op leven en dood gevochten heb. Omdat ik me extreem heb moeten terugtrekken, opsplitsen, overleven en onzichtbaar heb moeten zijn met dit verborgen leven. Omdat het mijn leven was. Daarom.

Omdat ik erop vertrouw dat meer moeders naar voren komen,hun stem laten horen, niet meer zwijgen, niet meer verbergen,
vechten en doorgaan en kiezen voor het leven. Omdat dan ook onze kinderen tevoorschijn kunnen komen uit die verborgen wereld en we een plek kunnen vinden in elkaars leven. Mijn kinderen. Mijn leven. Daarom.

Omdat er goede begeleiding nodig is in het zware proces van erover praten, ervan durven voelen. Omdat vrouwen mogen weten waar ze terecht kunnen met hun verhaal. Omdat het belangrijk is dat er geluisterd wordt. Om er weer helemaal te durven zijn. Iemand te zijn. Ik ben iemand. Daarom.

Omdat er zoveel pijn is. Slachtoffers met pijn, kinderen met pijn en daders met pijn. En iedereen in zijn pijn gezien wil
worden. Omdat als we allemaal onze pijn durven nemen, ook de maatschappij, en alle pijn in het midden durven te leggen om er naar te kijken, er heling kan ontstaan. Daarom.

Vele, vele redenen om aan het boek mee te doen. Maar het gaat mij om nog veel meer. Ik doe mee, omdat ik met hart en ziel geloof dat leven bedoeld is om respect voor te hebben. Om in geleefd en geloofd te worden. En dat ik daarvoor ben gegaan. Met
menig maal hard te vallen en vermoeid weer opstaan. Met pijnlijke fouten maken en ervaren dat dat mag en soms nodig is. Met groeipijnen en terugvallen in oude patronen. Met inzichten en uitzichten op wat leven meer kan zijn. Omdat ik eruit gekomen ben. Mijn essentie, wie ik in wezen ben, teruggevonden heb en helemaal heel ben. Omdat ik vrouw ben. Mens ben. Levend ben. Ik bén. En dat is zoveel meer dan mijn geschiedenis van toen. Mijn reis door mijn verleden was nodig om mij hier te brengen. Naar een leven waarin het goed is. Ook zonder mijn kinderen.

De vele, soms verschrikkelijk harde ontkenningen en ontkrachtingen hebben mij daarbij geholpen, hoe bizar
ook dat klinkt. Zij hebben mij meer geleerd over mezelf en mijn eigen oordelen, dan ik ooit had kunnen weten. Zij hebben mij oneindig veel krachtiger en lichter gemaakt dan ik ooit had kunnen bedenken. Oneindig veel meer dan ik ooit dacht te zijn. Met oneindig veel wegen waarop ik mijn eigen weg kan gaan. Steeds opnieuw. En dát is mijn belangrijkste getuigenis in dit boek, die ik wil schenken aan de wereld – het is het belangrijkste antwoord op mijn waarom.
Daarom.