Het kan soms heel erg moeilijk zijn om te gaan met slachtoffers van seksueel geweld. Je weet je soms geen houding te vinden en je weet niet of wat je doet wel juist is. Ook kan jij zelf problemen ondervinden door de zorgen die jij je maakt over je vriend of vriendin.

tips

Tip 1

Geloof je kind! Ga er altijd vanuit dat je kind de waarheid spreekt, hoe onwaarschijnlijk die ook klinkt.  Niets is zo funest voor een kind als de ouders het verhaal niet geloven.  En als ouders wil je het zo graag niet weten want het doet zo vreselijk veel pijn.  Maar voor je kind is het alles om geloofd te worden.  Ook als de dader een bekende of een familielid is.

Tip 2

Ga na bij je kind wanneer het voor het laatst gebeurd is. Is dat minder dan een dag geleden ga dan op zoek naar de kleding van je kind, met name het ondergoed, doe dat in een papieren zak en bewaar het. Als je geen papier hebt doe het in iets anders van papier een enveloppe of zo.

Tip 3

Was je kind niet, niet douchen

Tip 4

Ga nooit zelf direct achter de dader aan.  Bel de afdeling Zedenpolitie en doe aangifte.  Als dat niet direct kan daar kijk of je bij een ‘rape centrum’ terecht kan. Neem de kleding van je kind mee voor onderzoek.

Tip 5

Voor ouders gaat het leven na het misbruik voornamelijk draaien rondom het kind, heel logisch en dat moet ook. Toch moet je er op een gegeven moment voor waken dat je jezelf verliest. Vooral moeders willen wel eens te veel inleveren en verliezen zich zelf. Als het even kan, ga er even uit, ga uit eten, bioscoop of wat dan ook. Spreek met vriendinnen en vrienden over wat er is gebeurt. Huil uit bij ze, echt zij vinden dat niet vervelend.

Vaders hebben de neiging om direct te handelen door bijvoorbeeld hard te roepen dat hij die klootzak wel eens iets aan zal doen. Een heel begrijpelijke reactie maar het kind zal bang worden dat het de oorzaak is. Het kind zal zich schuldig voelen dat het alles overhoop heeft gehaald. (zie tip 7)

Tip 6

Het is niet jou schuld van wat er gebeurt is. Dit duiveltje komt regelmatig op. Stop het!, de enige die schuldig is, is de dader.

Tip 7

Laat in het bijzijn van je kind niet merken hoe moeilijk je het hebt met de situatie. Kinderen willen hun ouders geen verdriet doen en merken feilloos aan je dat je het moeilijk hebt. Ze zullen dingen voor je gaan verbergen, hun eigen verdriet bijvoorbeeld, om jou niet te kwetsen.

Tip 8

Als je er toevallig achter komt dat misbruik heeft plaats gevonden, of je hoort het pas jaren later, wordt dan niet boos en vraag niet waarom ze het niet eerder hebben verteld. Dat heeft te maken met tip 7.

Ook als ouder/partner kun je de behoefte hebben om je verhaal te delen of van andere ouders/partners horen te hoe zij er mee omgaan.

Elke dinsdagavond chatroom voor ouders/partners!!

Ook als ouder/partner kun je de behoefte hebben om je verhaal te delen of van andere ouders/partners horen te hoe zij er mee omgaan.