Wat zijn loverboys?

Loverboys zijn jongens, allochtoon of autochtoon, die de aandacht van meisjes proberen te trekken door hen complimentjes te geven, aardig tegen hen te doen, met hen uit te gaan en soms ook door mooie en leuke cadeautjes te geven. Al gauw veranderd het gedrag van de loverboy naar dreigend en agressief, zodra hij het meisje in zijn macht heeft.

Wanneer een meisje verliefd is geworden op een loverboy probeert hij haar met verschillende redenen zo ver te krijgen dat ze voor hem gaat werken in de prostitutie. De meisjes worden gestimuleerd of gedwongen en belanden in de prostitutie. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van verliefdheid, steeds vaker is angst de motivator omdat de dreiging van verspreiding van eventuele onderschepte naaktfoto’s of persoonlijke informatie via social media vaker voorkomt.

Hoe werkt een loverboy?

Vanuit ervaringen van slachtoffers kunnen een aantal fasen benoemt worden die de werkwijze van een loverboy beschrijven. De werkwijze veranderd, maar de basis blijft gelijk.

1. De ontmoeting

De loverboy gaat op zoek naar meisjes.

Hij doet dit op plekken waar meisjes rondhangen, zoals op scholen, stations, cafes, etc. Een belangrijke en één van de grootste ontmoetingsplekken is tegenwoordig via het internet. Hier worden afspraakjes geregeld en zo komen veel meisjes in contact met een loverboy.

Dit “ronselen” gebeurt niet alleen in grote steden, maar in alle delen van het land.

Het ronselen gebeurt niet alleen door loverboys. Het kan ook zijn dat vrienden en bekenden van de loverboy de meisjes in contact brengen met hem.

2. Indruk maken

De jongen maakt indruk op een meisje door bijvoorbeeld in een mooie auto op school te verschijnen.

Hij spreekt het meisje aan en is heel aardig tegen haar. Bovendien verwent hij haar later meestal met cadeaus en nog meer lieve woorden, waar het meisje vaak gecharmeerd van raakt.

De loverboy is op zoek naar een meisje dat makkelijk en snel onder de indruk raakt met als doel het meisje verliefd op hem te laten worden. In het eerste contact word ingeschat hoe ontvankelijk en gevoelig het meisje is voor zijn aandacht en vleierij.

Als de pogingen op niets dreigen uit te lopen gaat hij op zoek naar een ander mogelijk slachtoffer. Heeft hij beet en is het zo dat het meisje van huis is weggelopen dan kan ze meteen intrekken bij de loverboy.

3. Relatie aangaan

Het meisje vind al deze aandacht natuurlijk geweldig, zeker als ze dat thuis heeft moeten missen.

Ze wordt verliefd op de jongen omdat ze het gevoel heeft “speciaal” voor hem te zijn en gaat een relatie met hem aan. Door de gevoeligheid voor veel aandacht, zogenaamde liefde en soms cadeaus accepteert het meisje veel, vaak zonder zich af te vragen wat de intentie van de loverboy is, of de jongen zich in een crimineel milieu begeeft en wat hij precies doet in het dagelijks leven.

4. Seksueel Contact

De relatie is in eerste instantie hartstikke “goed”.

De loverboy probeert er naar toe te werken dat hij met het meisje naar bed gaat. Bij moslim meisjes heeft hij vooral het doel om haar daar later mee te chanteren of te bedreigen. Er is soms zelfs sprake van verkrachting / ontmaagding, om zo de weg naar huis helemaal af te snijden.

5. Grenzen verleggen

Door zijn meisje bijvoorbeeld aan te zetten tot seks met vrienden verlaagt hij de drempel naar de prostitutie. Ook het regelmatig in contact brengen met de prostitutie door bezoek aan rosse buurten, of het stimuleren van contacten met meisjes die al werken. Op deze manier wordt de drempel naar de prostitutie verlaagd.

Vaak stimuleert de loverboy ook het gebruik van soft- en harddrugs.

6. Aanzet tot prostitutie

Op een gegeven moment is er een keerpunt, wanneer de loverboy door een emotioneel verhaal of door dwang zijn meisje aanzet tot prostitutie.

Het meisje is inmiddels emotioneel gebonden aan de jongen en kan daardoor moeilijk meer bij hem weg gaan. Bovendien is het sociale netwerk van het meisje heel erg klein geworden.

Als het meisje niet in de prostitutie wil gaan werken dreigt de loverboy het meisje weer terug te brengen naar de ouders. Dit is vooral effectief als het slachtoffer allochtoon is of problemen thuis heeft.

7. Exploitatie/ Uitbuiting

Het meisje kan zo afhankelijk zijn van de jongen dat het ontzettend moeilijk is voor haar om zich los te maken en steeds terug gaat naar hem omdat ze niet zonder hem kan.

Als het meisje eenmaal in de prostitutie werkt, wordt ze scherp in de gaten gehouden. Weigeren van werk kan mishandeling of bedreiging betekenen.

Een loverboy heeft vaak meerdere meisjes voor zich werken.
Als een meisje werkt als prostituee is het niet eenvoudig om te stoppen.
Ze is sociaal en maatschappelijk ge�soleerd geraakt. Schaamte en een laag zelfbeeld werken niet stimulerend voor het opbouwen van een nieuw leven.

Zijn loverboys strafbaar?

Ja. Volgens artikel 250a van het Wetboek van Strafrecht gaat het om mensenhandel, namelijk het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie.

De maximale straf is 10 jaar als er sprake is van minderjarigen of dwang.

Bron: www.scharlakenkoord.nl / www.blixum.nl