Sinds #MeToo is voor iedereen duidelijk geworden dat een groot deel van de bevolking weleens met seksueel geweld te maken heeft. Seksueelgeweld.nl is een website opgericht door en voor slachtoffers. Ik ga in gesprek met Annemiek Lap, één van de eigenaars en dus ook medelotgenoot.

Op station Doetinchem wacht ze me op. We herkennen elkaar dankzij de nauwkeurige telefonische beschrijving: ‘Ik heb lang wit haar en een lange zwarte jas aan’. Het is erg koud, maar ik heb de luxe dat we met het autootje richting plaats van bestemming gaan. Tijdens het korte ritje leren we elkaar al een beetje kennen. Er komen interessante onderwerpen voorbij, we hebben het over #MeToo en al snel ontwikkelt het gesprek zich tot de ernstige verkrachting van Anne Faber. Het ritje is te kort om er diep op in te gaan. Gelukkig kunnen we onze gesprekken bij Lap thuis voortzetten. Ze parkeert het autootje en we gaan naar binnen, daar worden we opgewacht door een enthousiaste Chihuahua. Dit resulteert in een kleine behoefte over mijn rugzak. Geen punt, ik heb zelf ook een hond gehad.

Verkracht
De website Seksueelgeweld.nl is een plek waar slachtoffers elkaar ontmoeten. Lap heeft de site niet opgericht, ze is in 2003 als slachtoffer op de website terechtgekomen. “Het contact met de lotgenoten heeft mij toen heel erg geholpen met wat mij is overkomen.” Toen Lap 19 jaar oud was is ze verkracht door een ontsnapte tbs’er. “Ik was die avond alleen thuis en lag te slapen in mijn bed. De dader is via de voordeur mijn huis binnengedrongen. Vervolgens is hij naar mijn slaapkamer gegaan waar ik lag te slapen. Daar heeft hij mij toen verkracht. Door de hevige pijn ben ik wakker geworden.”

Terwijl ze het verhaal vertelt zie ik dat ze emotioneel wordt. Ze vraagt of ik de opname stop kan zetten. Even een slokje thee, en het verhaal gaat weer verder. “Van de politie hoorde ik later dat de dader mij een week lang had gestalkt om erachter te komen op welke tijden ik meestal wegging, thuiskwam en ging slapen.”

Luisterend oor
Lap werd in 1978 verkracht en nog steeds heeft dit een grote impact op haar leven. “Nog steeds kan ik emotioneel worden als ik het verhaal vertel.” Vroeger waren de hulpvoorzieningen schaars. “Je kon naar de politie, maar dat was het dan ook wel. Slachtofferhulp bestond nog niet.” Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden, waaronder meerdere websites waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. De grootste is Seksueelgeweld.nl. Dit is ook de website waar Lap sinds 2003 op actief is. Sites als deze kunnen enorm helpen. “Ze bieden slachtoffers een luisterend oor, veel slachtoffers durven met niemand te praten. Ze schamen zich dat ze zijn misbruikt. Zij durven vaak alleen te praten met andere lotgenoten op onze website.”

Gruwelijke zaken
Door de jaren heen is Lap steeds meer betrokken bij Seksueelgeweld.nl. Na alles wat ze heeft meegemaakt wil ze zichzelf inzetten om andere slachtoffers te helpen. “Op het forum heb ik de meest afschuwelijke verhalen gehoord; incest, psychische klachten, loverboys. Dit is slechts een greep uit alle voorbeelden van seksueel geweld. Ik hoop dat ik met mijn eigen ervaring iets kan betekenen voor anderen, en zo een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van deze gruwelijke zaken.” Lap heeft inmiddels velen steun kunnen bieden via de site. “Er zijn helaas genoeg verhalen van slachtoffers die ik heb geholpen. Ik zal je een voorbeeld geven, maar wees gewaarschuwd, de een is nog gruwelijker dan de ander.” Eerst wordt mijn kopje thee bijgeschonken. Wat ik daarna te horen krijgt, daar draait mijn maag van om.

“Een slachtoffer dat ik via de site heb leren kennen is door toedoen van haar vader maar liefst drie keer zwanger geraakt. Ze kreeg een jongetje met het syndroom van Down, Max. Toen Max 3 maanden oud was, deed ze hem in bad. Haar vader heeft hem vervolgens ruw beetgepakt en verdronken.”

Hechte band
Het is voor slachtoffers van zulke gruwelijke daden belangrijk dat ze begrepen worden. Dit is iets waar lotgenoten elkaar in kunnen steunen. “Door alle verhalen die ik heb gehoord, kijk ik nergens meer van op. Iedereen kan mij altijd alles vertellen en dat gebeurt ook. Ik sta in contact met slachtoffers die nog naar niemand anders durfden te komen. Zo weet ik dat iemand in de greep van een loverboy zit, nog voordat de ouders dat weten. Ik probeer ze zo goed als dat kan te adviseren en vooral naar ze te luisteren.” Dit hechte contact met de slachtoffers heeft er ooit voor gezorgd dat een minderjarig meisje niét verkracht werd. “Toen zij door haar loverboy was meegenomen, werd ze in een huiskamer gestopt met twee andere minderjarige meisjes. Daar zaten acht mannen ‘klaar’ om ze te verkrachten. Ze heeft toen kans gezien om mij te bellen en ik heb mij toen voorgedaan als haar tante. Ze mocht buiten even met ‘haar tante’ bellen, waarna ze kans zag om weg te rennen.”

Trigger
“Mijn leven had er totaal anders uitgezien als er veertig jaar geleden geen ontsnapte tbs’er mijn huis was binnengedrongen. Na al die jaren zal je wel denken dat het leed wat is verzacht. Dit is deels zo, maar ik zal het altijd bij me dragen. Je blijft je hele leven slachtoffer.” Een trauma dat zo diep zit, gaat nooit meer weg. Soms hebben mensen er jaren geen last van, maar een ‘trigger’ kan een herbeleving ontketenen. “ik heb zelf ook ooit een herbeleving gehad. Ik ging mee met een vriendin, die zelf ooit misbruikt is. Ze wilde de dader confronteren, maar door alle emoties raakte ze overstuur. Dit was voor mij een trigger, en de daaropvolgende maanden kwam alles naar boven. Hierna kwam het besef dat het een litteken is dat nooit meer weggaat.”

Het begint buiten al donker te worden. Lap biedt aan om weer met het autootje richting station te gaan. Tijdens de rit gaat het gesprek verder. Lap is een goede verhalenverteller en haar rustige manier van spreken maakt het aangenaam om naar te luisteren. Gelukkig hebben we alle stoplichten tegen, waardoor het gesprek nog net even langer duurt.

Topje van de ijsberg
Gelukkig heeft Lap met haar trauma leren omgaan en heeft ze het omgebogen tot iets positiefs. Haar ervaring is zeer waardevol voor lotgenoten. “Als je kijkt naar alle mogelijkheden die er nu zijn voor slachtoffers, dan is dat echt een hele verbetering ten opzichte van 1978. Maar er is meer nodig, het probleem is ongekend groot. De duizenden bezoekers die onze site bezoeken, zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit blijkt ook wel uit de #MeToo discussie. Iedereen kent wel iemand die ongewenst seksueel gedrag heeft meegemaakt. Ik ben blij met de aandacht die er daardoor voor het onderwerp is. Het moet bij de mensen doordringen dat seksueel geweld overal voorkomt en dat we er wat aan moeten doen. Ikzelf zal ervoor zorgen dat ik altijd vooraan sta als het aankomt op het bestrijden van dit probleem.

Door: Pim de Vries