Hoe gaat anorexia of boulimia over?

Anorexia of boulimia hebben is vreselijk. Wat het vaak ook zo erg maakt, is dat degene die eraan lijdt, er niet over durft te praten. Het lijkt allemaal zo ‘je eigen schuld’. Toch is erover praten de eerste stap naar genezing. Genezing, dat wil zeggen: weer gewoon met eten kunnen omgaan. De oorzaak van het eetprobleem ligt vaak dieper (je hebt bijvoorbeeld iets erg meegemaakt, zoals verkrachting of incest). Daarom heeft het geen zin alleen het eetprobleem zelf aan te pakken. Het is natuurlijk belangrijk het eetgedrag aandacht te geven, maar daarnaast moeten beslist ook de onderliggende problemen worden aangepakt. Iemand met een eetstoornissen moet weer één met haar of zijn lichaam worden. Het is heel moeilijk om hulp te vragen. En het is ook moeilijk om hulp te geven.

Als er iemand in je omgeving is van wie je vermoedt dat hij of zij een eetstoornis heeft, of als je zelf grote problemen met eten hebt, neem dat dan serieus.
Probeer erover te praten. Of neem contact op met de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa.

Er zijn deskundigen die hulp kunnen bieden. Mensen met een eetstoornis kunnen een therapie krijgen. Eventueel kunnen ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is wel van het grootste belang dat de hulpverlener deskundig is en dat de kliniek gespecialiseerd is, want het gezegde ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat voor de behandeling van eetstoornissen niet op.

Bij de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa kun je terecht als je precies wilt weten wat er voor hulp geboden kan worden, maar ook als je eens met iemand wilt praten, zonder je naam te hoeven noemen. Bel dan nummer (0900) 821 24 33 (circa 44 cent per minuut). Je krijgt informatie of het telefoonnummer van iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad.

Ook organiseert de stichting in sommige plaatsen zelfhulpgroepen, die geleid worden door mensen die zelf een eetstoornis hebben gehad en die precies begrijpen wat een eetstoornis is en weten hoe moeilijk het is om er af te komen.

Het adres van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa is:

Postbus 67
6880 AB Velp

URL: http://www.sabn.nl

Uit de folder “In gevecht met je lichaam over anorexia en boulimia nervosa” van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa